Vijveronderhoud deel 3: Onderhoud in de herfst

De herfst is de periode in het vijverseizoen waarbij we het vijverleven moeten klaarmaken voor de komende winter.

We moeten voorzorgen nemen zodat alle vijverleven de winter goed doorkomt.

Verzorging van de planten

Verwijder afstervende plantendelen.
Waterplanten die niet vorstbestendig zijn moeten binnen overwinterd worden.

 • Waterlelies :
  Volledig afgestorven plantendelen wegnemen. Zorg ervoor dat waterlelies niet kunnen bevriezen.Zet ze eventueel op het einde van de herfst iets lager in de vijver.
 • Oeverplanten :
  Laten afsterven en daarna afknippen.
 • Moerasplanten :
  Laten afsterven en daarna afknippen.
 • Drijfplanten :
  Laten afsterven en daarna afknippen.
 • Zuurstofplanten :
  met rust laten.

Verzorging van de vissen

De watertemperatuur neemt stilaan af en ook de activiteiten van onze vissen. Verminder daarom het voederen maar geef wel eiwitrijk voedsel zodat de vissen zich kunnen klaarmaken voor de komende winter. Zakt de watertemperatuur onder de 10 à 12 graden dan kan het voederen zeker gestopt worden, MAAR mijn ervaring is dat je kan blijven voederen zolang de vissen komen eten en je visvoer geeft met mate. In zachte winters is dit wel aan te raden.

Niet winterharde vissen moeten tijdig binnengehaald worden om te overwinteren.

Als onze vissen zich het voorbije seizoen goed gevoeld hebben zullen we dat merken aan het visbestand. We kunnen één zonnebaars in de vijver uitzetten om overbevolking tegen te gaan.

Onderhoud van de vijver

Waterwaarden controleren en bijsturen indien nodig. Controleer zeker de totale water hardheid (GH), want dit is bij het ingaan van de herfst en de komende winter van levensbelang.

In deze periode kan het noodzakelijk zijn dat er zuurstof (02) wordt toegediend. Micro-organismen zetten het nog aanwezige organische afval om en gebruiken hierbij zuurstof en geven koolstofdioxide af. De zuurstofplanten nemen minder koolstofdioxide op waardoor er ook minder zuurstof wordt vrijgegeven. Een beluchtingspomp kan hier een oplossing bieden.

Om te voorkomen dat er bladeren in de vijver waaien kunnen we voorlopig een opvangnet over de vijver spannen. Verwijder in ieder geval alle afstervende plantendelen. Inwaaiend vuil wegscheppen. Als er zich op de vijverbodem veel organisch materiaal bevindt, nemen we zoveel mogelijk weg. Dit voorkomt schadelijke gassen, zuurstoftekort en hinderlijke algengroei in het voorjaar.

De UV-lamp kan uitgezet worden.


Artikels van auteur Eric Buedtsover (Vijvers & Koi) over vijveronderhoud in de andere seizoenen: