Vijveronderhoud deel 4: Onderhoud in de winter

De winter is noodgedwongen de rustigste periode in het vijverseizoen. Het is zelfs van het grootste belang dat het vijverleven met rust gelaten wordt.

Verzorging van de planten

Planten die niet vorstbestendig zijn moeten NU binnen geplaatst.

 • Waterlelies :
  Zorg ervoor dat waterlelies niet kunnen bevriezen. Zet ze eventueel nog snel iets dieper.
 • Oeverplanten :
  met rust laten.
 • Moerasplanten :
  met rust laten.
 • Drijfplanten :
  met rust laten.
 • Zuurstofplanten :
  met rust laten.

Verzorging van de vissen

Vissen hebben geen voedsel nodig, MAAR mijn ervaring is dat je kan blijven voederen zolang de vissen komen eten en je visvoer geeft met mate. In zachte winters is dit wel aan te raden.

We moeten ze absoluut met rust laten zodat hun stofwisseling op een laag ritme kan blijven draaien. Zorg voor bescherming tegen predatoren.

Onderhoud van de vijver

De vijver zoveel mogelijk met rust laten, zeker wanneer het vriest. Inwaaiend vuil mag weggeschept worden. Te sterk vervuilende planten zoals verdroogde grassen en riet in de buurt van de vijver knippen we ook best volledig af.

Wanneer de kans bestaat dat de vijver gaat dichtvriezen, de beluchtingspomp aanzetten. De opstijgende luchtbelletjes voorkomen dat de vijver volledig dichtvriest. Dit is het beste systeem, want zo worden ook schadelijke gassen verdreven. Mocht de vijver toch dichtvriezen blijf er dan gewoon af. Begin er niet in te kappen want dit is dodelijk voor de vissen. Giet er ook geen kokend water op.

In het begin van het winterseizoen kunnen we filters van de kleinere vijvers gewoon stilleggen en de filter plus pomp opbergen, om deze in maart - april terug in gebruik te nemen.

Grotere filters, bijvoorbeeld multichambers en bodemfilters, laten we best doordraaien. We kunnen ze best goed isoleren. Als we de filter stilleggen, moeten we deze in het voorjaar geheel opnieuw opstarten. De filter moet helemaal gereinigd worden en dit in een periode dat we de filter het hardst nodig hebben. Een nieuw gereinigde filter heeft 4 tot 6 weken nodig om voldoende bacteriën aan te kweken. De waterbeweging die de filter meebrengt voorkomt ophoping van koolstofdioxide (CO2) en andere gassen.

Wanneer de filter in werking blijft, zorgt die ervoor dat door de circulatie éénzelfde watertemperatuur bekomen wordt. Dat is heel belangrijk voor onze vissen, vooral voor de Japanse Koi.

Beluchtingspompjes zijn te klein voor grote vijvers. Gebruik hiervoor best een zwaarder type van luchtpomp, bijvoorbeeld een Hi-blow.

 

Artikels van auteur Eric Buedtsover (Vijvers & Koi) over vijveronderhoud in de andere seizoenen: